Apartheid en Nelson Mandela

Ontstaan apartheid

White-AreaTussen de voormalige kolonisatoren van Zuid-Afrika (de Engelsen en de Boeren (Afrikaners) uit Nederland) werd tussen 1880 en 1902 een hevige strijd gestreden in de Boerenoorlogen. In 1910 kwam daar een eind aan door de oprichting van de Unie van Zuid-Afrika waarbij de Boerenrepublieken Transvaal en Oranje-Vrijstaat en de Engelstalige Kaapkolonie en Natal werden samengevoegd.

Op 4 juni 1948 kwam de Afrikaner Nasionale Party aan de macht in Zuid-Afrika, gesteund door een groot aantal conservatieve blanke boeren. De partij werd geleid door Dr. Daniël Malan, een gepromoveerde blanke theoloog, geboren in de West-Kaap. Onder zijn leiding voerde de partij een politiek in van rassenscheiding met als doel het leven voor de blanke boeren in Zuid-Afrika te verbeteren. Deze politiek werd wereldwijd bekend als apartheid. Dit zorgde voor vele conflicten tussen de regering en de zwarte meerderheid van de bevolking die politiek, economisch en sociaal werd achtergesteld.

Nelson Mandela en het ANC

Nelson Mandela on Day After ReleaseIn 1913 werd het South African Native National Congress (SANNC) opgericht in Bloemfontein. De politieke partij wilde de belangen behartigen van de zwarte inwoners van Zuid-Afrika. In 1923 werd de naam veranderd in ANC, het African National Congress African National Congress en in 1961 werd er een militaire vleugel opgericht, de Umkhonto we Sizwe (“Speer van de natie”) onder leiding van de 43-jarige advocaat Nelson Mandela die zich in 1944 reeds bij het ANC had aangesloten. Deze groep voerde sabotage-acties uit, gericht tegen de regering. In 1962 werd Nelson Mandela gearresteerd nadat de Zuid-Afrikaanse politie was getipt door de CIA. Op 12 juni 1964 werd hij veroordeeld voor het voorbereiden van een guerilla-strijd tegen de apartheid. Dit leidde tot een levenslange celstraf waarvan hij 18 jaar doorbracht op Robbeneiland voor de kust van Kaapstad. In die periode kreeg hij buiten Zuid-Afrika steeds meer bekendheid en werd zo een wereldwijd symbool voor de strijd tegen de apartheid.

In 1982 werd Mandela overgeplaatst naar een gevangenis in Tokai, waar hij na 6 jaar weer verhuisde naar een vrijstaand huis waar hij gevangen zat, maar wel bezoek mocht ontvangen. In 1990 werd Mandela vrijgelaten door president de Klerk. Hij werd weer leider van het ANC om vervolgens in 1994 gekozen te worden tot president van Zuid-Afrika voor een termijn van 5 jaar. Tijdens zijn presidentschap werden de apartheidswetten afgeschaft en Zuid-Afrika werd een democratie met plaats voor alle bevolkingsgroepen van Zuid-Afrika. In 1993 won Nelson Mandela de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn inzet tegen de apartheid die in 1992 officieel werd afgeschaft.