Zuid–Afrika

17333904 (1)De Republiek Zuid-Afrika is het meest zuidelijke land van het werelddeel Afrika. Zuid-Afrika ligt op het zuidelijk halfrond waardoor de zomer van december tot februari duurt en de winter van juni tot september. Het land heeft een oppervlakte van 1.2 miljoen km² en is daarmee het op 9 na grootste land van Afrika.

Zuid-Afrika heeft in totaal ruim 50 miljoen inwoners. Hiervan wonen er ongeveer 3,5 miljoen in de gemeente Kaapstad en ruim 1,6 miljoen in de bestuurlijke hoofdstad Pretoria. Zuid-Afrika telt 11 officiële talen, waaronder Afrikaans en Engels.
Zuid-Afrika telt 9 provincies : West-Kaap, Noord-Kaap, Oost-Kaap, KwaZuluNatal, Vrijstaat, Noordwest, Gauteng, Mpumalanga, Limpopo. Elke provincie heeft een eigen premier met bijbehorend bestuur. De provincies Gauteng en KwaZuluNatal hebben de meeste inwoners. Noord-Kaap is de provincie met het kleinste aantal inwoners, terwijl het in oppervlakte de grootste provincie is.

Bevolkingssamenstelling

ZuidAfrika-Kids475Er leven diverse stammen en bevolkingsgroepen in Zuid-Afrika. De Zulus zijn veruit de grootste bevolkingsgroep met 8 miljoen mensen. In de Oost-Kaap zijn de Xhosa te vinden. Een aparte groep vormen de boeren (Afrikaners), dit zijn de blanke nazaten van Nederlandse, Engelse, Franse en Duitse immigranten. De ruim 1 miljoen Indiërs in Zuid-Afrika stammen af van immigranten die werkten op suikerrietplantages in Kwazulu-Natal. Er leeft ook een kleine groep Joden. De oorspronkelijke zwarte bevolking is divers en kleurrijk van samenstelling en bestaat uit: de Khoi Khoi (kleurlingen), de Ndebeles, de San (Bosjesmannen), de Swazi, de Tsongas (Shangaan), de Tswana en Venda.

Klimaat

De gemiddelde temperatuur in de winter ligt tussen 5°C en 19°C. In de zomer variëren de temperaturen van 19°C tot 30°C. Door een koude golfstroom is de westkust relatief koeler dan de oostkust van KwaZuluNatal die beïnvloed wordt door een warme golfstroom.

Regering

De Republiek Zuid-Afrika (RSA) is een federale republiek met een president en een meerpartijenstelsel. Minimaal 3 partijen mogen deelnemen aan de verkiezingen. President Jacob Zuma is staatshoofd en hoofd van de regering. De president wordt gekozen door de National Assembly (2e kamer). Elke 5 jaar worden er verkiezingen gehouden. Het ANC is de grootste partij, maar de oppositiepartij Democratic Alliance is de laatste jaren in opkomst.